Kucharz
Czas trwania nauki: 3 lata
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Opis zawodu:
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem potraw, dań, przekąsek, ciast, deserów oraz napojów. Przygotowuje potrawy pochodzące z różnych stron świata oraz dostosowuje je do indywidualnych wymagań klientów. Posiada umiejętność porcjowania, dekorowania i wydawania potraw. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają sporządzanie potraw różnymi technikami kulinarnymi.
Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie żywności, dbanie o należytą konserwację urządzeń i drobnego sprzętu gastronomicznego. Sprawuje nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi oraz przepisami BHP. Do obowiązków kucharza należy również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz potrafi:
- sporządzać potrawy i napoje,
- projektować, układać potrawy na talerzach, półmiskach oraz dekorować wyroby kulinarne,
- dobierać zastawę stołową do potraw,
- przechowywać żywność zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne,
- przestrzegać procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
- obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne.
Kucharz może znaleźć zatrudnienie:
- w zakładach gastronomicznych: restauracjach, jadłodajniach, barach, pizzeriach, stołówkach (szkolnych, przedszkolnych, pracowniczych), firmach cateringowych,
- w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
- może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych
Czas trwania nauki: 3 lata
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
Opis zawodu:
Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych zajmuje się użytkowaniem obsługą i naprawami pojazdów i maszyn rolniczych. Zawód ten daje możliwość poznania sprzętu rolniczego, wykorzystywanego do produkcji roślinnej, zwierzęcej oraz ogrodniczej, prawidłowej eksploatacji, obsługi i naprawy pojazdów i maszyn rolniczych oraz zapoznania się z prawidłowym wykonywaniem prac polowych.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych potrafi:
- wykonywać prace polowe i zabiegi uprawowe,
- użytkować maszyny i pojazdy rolnicze oraz środki transportu,
- obsługiwać kombajny zbożowe,
- naprawiać pojazdy i maszyny rolnicze,
- prowadzić pojazdy rolnicze i samochodowe, kombajny zbożowe.
Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych może znaleźć zatrudnienie:
- w firmach transportowych,
- w zakładach diagnostyki i mechaniki rolniczej,
- w serwisach sprzętu rolniczego,
- posiada kwalifikacje, aby starać się o dotację z ARiMR Młody Rolnik.
Przetwórca mięsa
Czas trwania nauki: 3 lata
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
Opis zawodu:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca mięsa zajmuje się dokonywaniem rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawaniem mięsa; magazynowaniem i przygotowywaniem mięsa do dystrybucji; obsługą maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa; wykonywaniem prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych; magazynowaniem i przygotowywaniem przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Przetwórca mięsa swoją pracę wykonuje w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć, pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie przetwórca mięsa potrafi:
- dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze do procesu produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych oraz oceniać ich jakość,
- stosować normy, instrukcje i receptury w procesie produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych,
- produkować wyroby mięsne i tłuszczowe zgodnie z zaplanowanym procesem technologicznym, przepisami prawa oraz systemami zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- użytkować maszyny, urządzenia, sprzęt pomocniczy i aparaturę kontrolno-pomiarową zgodnie z instrukcją obsługi,
- magazynować surowce, półprodukty i wyroby gotowe, przestrzegając warunków przechowywania,
- przygotowywać mięso i wędliny do konfekcjonowania i dystrybucji.
Typowe miejsca pracy dla przetwórcy mięsa to:
- ubojnie i zakłady mięsne,
- zakłady gastronomiczne,
- sklepy mięsne,
- własna działalność gospodarcza w zakresie przetwórstwa mięsa.