Kucharz


Czas trwania nauki: 3 lata


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 

Opis zawodu:

Kucharz zajmuje się przyrządzaniem potraw, dań, przekąsek, ciast, deserów oraz napojów. Przygotowuje potrawy pochodzące z różnych stron świata oraz dostosowuje je do indywidualnych wymagań klientów. Posiada umiejętność porcjowania, dekorowania i wydawania potraw. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają sporządzanie potraw różnymi technikami kulinarnymi.

Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie żywności, dbanie o należytą konserwację urządzeń i drobnego sprzętu gastronomicznego. Sprawuje nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi oraz przepisami BHP. Do obowiązków kucharza należy również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.

 

Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz potrafi:

  • sporządzać potrawy i napoje,
  • projektować, układać potrawy na talerzach, półmiskach oraz dekorować wyroby kulinarne,
  • dobierać zastawę stołową do potraw,
  • przechowywać żywność zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne,
  • przestrzegać procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne.

 

Kucharz może znaleźć zatrudnienie:

  • w zakładach gastronomicznych: restauracjach, jadłodajniach, barach, pizzeriach, stołówkach (szkolnych, przedszkolnych, pracowniczych), firmach cateringowych,
  • w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
  • może  również prowadzić własną działalność gospodarczą.

 

Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych


Czas trwania nauki: 3 lata


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

 

Opis zawodu:

Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych zajmuje się użytkowaniem obsługą i naprawami pojazdów i maszyn rolniczych. Zawód ten daje możliwość poznania sprzętu rolniczego, wykorzystywanego do produkcji roślinnej, zwierzęcej oraz ogrodniczej, prawidłowej eksploatacji, obsługi i naprawy pojazdów i maszyn rolniczych oraz zapoznania się z prawidłowym wykonywaniem prac polowych.

 

 Absolwent kończący szkołę w zawodzie mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych potrafi:

  • wykonywać prace polowe i zabiegi uprawowe,
  • użytkować maszyny i pojazdy rolnicze oraz środki transportu,
  • obsługiwać kombajny zbożowe,
  • naprawiać pojazdy i maszyny rolnicze,
  • prowadzić pojazdy rolnicze i samochodowe, kombajny zbożowe.

 

Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych może znaleźć zatrudnienie:

  • w firmach transportowych,
  •  w zakładach diagnostyki i mechaniki rolniczej,
  • w serwisach sprzętu rolniczego,
  • posiada kwalifikacje, aby starać się o dotację z ARiMR Młody Rolnik.


Przetwórca mięsa


Czas trwania nauki: 3 lata


Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

 

Opis zawodu:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie przetwórca mięsa zajmuje się dokonywaniem rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawaniem mięsa; magazynowaniem i przygotowywaniem mięsa do dystrybucji; obsługą maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa; wykonywaniem prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych; magazynowaniem i przygotowywaniem przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.

Przetwórca mięsa swoją pracę wykonuje w zakładzie przetwórstwa mięsa. Do jego głównych zadań należy dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta. Aby to osiągnąć, pracownicy zakładu przetwórstwa mięsa muszą zadbać o surowce najwyższej jakości, odpowiednio je przechować i przygotować do przetwarzania.

 

Absolwent kończący szkołę w zawodzie przetwórca mięsa potrafi:

  • dobierać i przygotowywać surowce, półprodukty, dodatki i materiały pomocnicze do procesu produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych oraz oceniać ich jakość,
  • stosować normy, instrukcje i receptury w procesie produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych,
  • produkować wyroby mięsne i tłuszczowe zgodnie z zaplanowanym procesem technologicznym, przepisami prawa oraz systemami zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
  • użytkować maszyny, urządzenia, sprzęt pomocniczy i aparaturę kontrolno-pomiarową zgodnie z instrukcją obsługi,
  • magazynować surowce, półprodukty i wyroby gotowe, przestrzegając warunków przechowywania,
  • przygotowywać mięso i wędliny do konfekcjonowania i dystrybucji.

 

Typowe miejsca pracy dla przetwórcy mięsa to:

  • ubojnie i zakłady mięsne,
  • zakłady gastronomiczne,
  • sklepy mięsne,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie przetwórstwa mięsa.


Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl