Zawód o charakterze usługowym. Kształcenie zawodowe przygotowuje do pracy kucharza oraz do organizacji żywienia i usług gastronomicznych, w szczególności do:

  • organizowania procesu produkcyjnego w gastronomii
  • sporządzania potraw i napojów
  • oceniania surowców, półproduktów i potraw gotowych
  • przechowywania żywności
  • wydawania dań
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
  • opracowywania receptur na potrawy i napoje
  • posługiwania się urządzeniami i sprzętem służącymi do przygotowania potraw i napojów
  • sporządzania i dekorowania potraw i napojów według najnowszych trendów
  • organizacji żywienia i usług gastronomicznych
  • kompleksowej organizacji przyjęć i usług cateringowych
  • zasad obsługi konsumenta
  • korzystania z programów komputerowych stosowanych w gastronomii
  • stosowania przepisów BHP, sanitarno – epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych podczas wykonywania zadań zawodowych

 

Po ukończeniu szkoły absolwent będzie miał szerokie perspektywy zatrudnienia w:

  • zakładach gastronomicznych (hotele, restauracje, bary)
  • placówkach zbiorowego żywienia (stołówki, sanatoria)
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
  • firmach cateringowych
  • organizacjach ochrony konsumenta
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych studiach

 

W tym zawodzie zdobędziesz:

  • kwalifikacje zgodne z kwalifikacjami w zawodzie kucharz
  • umiejętność organizacji usług gastronomicznych


 

 

 > Więcej informacji <

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl