
Zawód o charakterze usługowym. Kształcenie zawodowe przygotowuje do pracy kucharza oraz do organizacji żywienia i usług gastronomicznych, w szczególności do:
- organizowania procesu produkcyjnego w gastronomii

- sporządzania potraw i napojów
- oceniania surowców, półproduktów i potraw gotowych
- przechowywania żywności
- wydawania dań
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
- opracowywania receptur na potrawy i napoje
- posługiwania się urządzeniami i sprzętem służącymi do przygotowania potraw i napojów
- sporządzania i dekorowania potraw i napojów według najnowszych trendów
- organizacji żywienia i usług gastronomicznych
- kompleksowej organizacji przyjęć i usług cateringowych
- zasad obsługi konsumenta
- korzystania z programów komputerowych stosowanych w gastronomii
- stosowania przepisów BHP, sanitarno – epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych podczas wykonywania zadań zawodowych
Po ukończeniu szkoły absolwent będzie miał szerokie perspektywy zatrudnienia w:
- zakładach gastronomicznych (hotele, restauracje, bary)
- placówkach zbiorowego żywienia (stołówki, sanatoria)
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
- firmach cateringowych
- organizacjach ochrony konsumenta
- może prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych studiach
W tym zawodzie zdobędziesz:
- kwalifikacje zgodne z kwalifikacjami w zawodzie kucharz
- umiejętność organizacji usług gastronomicznych



























