Ogólnopolskie seminarium w Sichowie Dużym

      W dniach 24-26.10.2025 r w ZSCKR w Sichowie Dużym, miało miejsce ważne wydarzenie, mianowicie odbyło się seminarium z warsztatami kulinarnymi poświęcone ‘Dziedzictwu kulinarnemu regionu Gór Świętokrzyskich’

      Szkolenie miało charakter ogólnopolski, zostało przygotowane przez KCER w Brwinowie a uczestnikami byli nauczyciele uczący przedmiotów gastronomicznych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, z całej Polski. Beneficjentami  szkolenia było 31 nauczycielami uczących w sieci szkół prowadzonych przez MRIRW tematem przewodnim warsztatów było: poznawanie regionalnych potraw kuchni świętokrzyskiej.

  Uczestnicy gości w naszym regionie przez 3 dni, mając możliwość poznawania naszych regionalnych potraw oraz technologii ich wytwarzania.

  Nauczyciele odwiedzili min:

  • „Pustelnia Złotego Lasu” w Rytwianach poznając tam poletka z ziołami najczęściej dodawanymi do regionalnych potraw;
  • Gospodarstwo ogrodowe w Szydłowie produkujące różne odmiany śliw z przeznaczeniem na bezpośrednią konsumpcje oraz poznali technikę i technologie ich suszenia i wędzenia;
  • Muzeum śliwki Szydłowskiej (Szydłów)- warsztaty produkcji śliwki suszonej w czekoladzie (technika i technologia);
  • Wykorzystanie mięsa z bizona do celów gastronomicznych oraz poznanie produkcji piwa regionalnego- Zespół Pałacowy w Kurozwękach;
  • Szczeka- prowadzenie winnicy oraz przetwórstwo winogron na regionalne wino;
  • Bydłowa- warsztaty z produkcji sera koziego, technika i technologia;
  • Rytwiany- gospodarstwo rybne oraz przetwórstwo karpia rytwiańskiego w regionalne potrawy (technika i technologia).

 

   Uczestnicy warsztatów po 3 dniach intensywnej pracy byli bardzo zadowoleni z możliwości poznania walorów smakowych regionalnych potraw świętokrzyskich oraz bycia w specyficznych warunkach środowiskowych i klimatycznych naszego regionu.

    A Organizatorami seminarium z warsztatami kulinarnymi z ramienia Zespołu Szkół centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Duży byli: Tadeusz Żmudziński, Anna Gęca Katarzyna Kubik, Maria Lipiec.

Opublikowano: 17 października 2025 07:39

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 84

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl