Magia Świąt w Fabryce Charliego – klasa III PT

uczniowie podczas warsztatów
 
17 grudnia 2025r. klasa III PT Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych podczas wycieczki do Krakowa, brała udział w warsztatach edukacyjnych w Fabryce Charliego.
Uczniowie odkryli historię ziaren kakaowca od plantacji po tabliczkę czekolady. Zobaczyli suszony owoc prosto z Ekwadoru. Nauczyli się, jak dzięki cierpliwości uzyskać połysk i odpowiednią konsystencję, przygotowując topioną czekoladę do dekoracji słodkości.
Uczniowie w stroju cukiernika poczuli się jak mistrzowie czekolady i zmierzyli się z przygotowaniem słodkości. Własnoręczne zdobili 3 pralinki - serduszka o smaku mango, jagody i truskawki, topioną czekoladą z rękawa i posypkami. Przygotowali czekoladową choinkę poprzez zalewanie silikonowej formy wybranym rodzajem czekolady (biała, mleczna, deserowa), zdobienie bakaliami i kolorowymi ozdobami. Zmierzyli się również z produkcją pralinek czekoladowo-orzechowych: 8 kuleczek, formowanych i zdobionych orzechowo-czekoladową nutą, otoczonych kokosem. Wszystkie przygotowane słodycze uczniowie zapakowali w torebki foliowe i papierowe – pamiątki gotowe do zabrania do domu!
Po warsztatach uczniowie udali się na Krakowski Jarmark Bożonarodzeniowy.
Rynek Główny obfitował w tradycyjne stoiska/stragany z ozdobami, rękodziełem, jedzeniem, napojami i świąteczną atmosferę.
Wycieczka do Krakowa to fascynująca podróż.
Blask świątecznych świateł, zapach i smak czekolady oraz radosna atmosfera sprawiły, że wycieczka na długo pozostanie w pamięci uczestników jako wyjątkowe, świąteczne przeżycie pełne uśmiechów i dobrej energii.
 
 
 
Tekst: A. Gęca

Opublikowano: 19 grudnia 2025 11:45

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 16

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl