Praktyka na Lazurowym Wybrzeżu Francja 2024

W dniu 13 października 2024 r. uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyjechali na praktykę zawodową do Francji na Lazurowe Wybrzeże. 

Fotorelacja z praktyk w ramach projektu Nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000205887 Francja 2024

Dzień 1.

Szkolenie z zakresu BHP. Zapoznanie się z miejscem pracy. Wspólne zdjęcie wszystkich uczestników projektu.

 

 

Dzień 2.

Przygotowujemy śniadanie dla wszystkich uczestników projektu. Widać zaangażowanie i mocne zainteresowanie wykonywaną pracą

 

Dzień 3. 

Prawdziwe wyzwanie – przygotowanie obiadu dla 100 osób. Dla naszej pracowitej grupy praktykantów nie sprawiło to żadnej trudności. Obliczyli zapotrzebowanie na wszystkie produkty potrzebne do obiadu.

 

 

 

Dzień 4.

Uczniowie planowali potrawy i napoje, a także opracowywali karty menu. Pracowali nad przygotowaniem kilku produktów, potraw i napojów, zdobywając praktyczne wiedzę potrzebną w codziennej pracy gastronomicznej.

 

Dzień 5.

Piątego dnia skupiono się na planowaniu przygotowania potraw, napojów oraz półproduktów. Stażyści zorganizowali swoje stanowiska pracy, przestrzegając zasad ergonomii i higieny. Zdobywali wiedzę na temat:

- zasad doprawiania potraw, a następnie przystąpili do praktycznego przygotowania dań obiadowych i kolacyjnych.

Po zajęciach praktycznych udali się do fabryki perfum w Grasse. To miła zmiana po zapachach kuchennych. :)

 

 

Dzień 6.

Uczniowie poznali historie i kulturę południowej Francji. Wyjechali do Cannes, stolicy filmów i festiwali filmowych. Kolejnym etapem była wizyta w Nicei, gdzie zwiedzili zabytki i podziwiali piękne widoki ze słynnej promenady Anglików.

 

Dzień 7.

Uczniowie mieli możliwość wyjazdu do Alp Górnej Prowansji, w regionie Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże. Zwiedzali tam malownicze klify oraz podziwiali niezwykłe krajobrazy natury. Po krótkich spacerach po górach odwiedzili urokliwe miasteczko położone w dolinie, przytulone do zboczy gór. Atmosfera tego miejsca, otoczonego majestatycznymi szczytami, była naprawdę wyjątkowa, a uczniowie mieli okazję poczuć magię górskiej przyrody.

 

Dzień 8.

Uczniowie zdobywali praktyczne umiejętności związane z technikami i metodami podawania dań oraz napojów gościom w restauracji. Ćwiczyli obsługę klientów, ucząc się profesjonalizmu i dbałości o szczegóły. Dzięki temu mogli zrozumieć, jak ważne jest stworzenie miłej atmosfery i zapewnienie wysokiej jakości usług w gastronomii. To doświadczenie pozwoliło im nie tylko rozwijać umiejętności, ale także budować pewność siebie w kontaktach z gośćmi.

Dzień 9.

Dzień dziewiąty był poświęcony nauce doboru zastawy i sztućców do konkretnych dań. Uczniowie zajmowali się nakrywaniem stołów na przybycie gości oraz doskonalili swoje umiejętności kelnerskie, obsługując salę restauracyjną.
 
Po zajęciach odwiedziliśmy Księstwo Monako, zwiedzając jednocześnie dzielnicę Monte Carlo. Mieliśmy okazję podziwiać piękne samochody oraz spędzić czas w pobliżu słynnego kasyna. W Monte Carlo odwiedziliśmy również znany kościół Saint Charles.
             
 

Dzień 10.

W tym dniu praktykanci zajmowali się przygotowaniem i obsługą baru.
 
 

Opublikowano: 22 października 2024 10:58

Kategoria: Aktualności

Praktyki Francja 2024

Wyświetleń: 422

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl