Wyjazd edukacyjny do „Ziołowego Zakątka” w Korycinach

W dniach 13-15 września 2021 roku, w ramach projektu „Świętokrzyskie ZSCKR kształcą nowocześnie i adekwatnie do aktualnych wyzwań”, realizowanego we współpracy z Ośrodkiem Promowania  i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu, grupa uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w wyjeździe edukacyjnym do „Ziołowego Zakątka” w Korycinach na Podlasiu.

„Ziołowy Zakątek" to unikatowy w skali świata obiekt agroturystyczny położony w samym sercu najczystszego regionu Polski. Istnieje od 1990 r. Współpracuje z wieloma lokalnymi rolnikami prowadzącymi ekologiczne uprawy roślin. Znajduje się tam 60-hektarowe gospodarstwo z uprawami ziół i owoców, suszarnie, magazyny, własne laboratoria. Zajmuje się m.in. obróbką warzyw i owoców z wykorzystaniem procesu liofilizacji (suszenie po zamrożeniu), dzięki któremu produkty nie tracą swoich dobroczynnych właściwości i aromatu.

Młodzież miała możliwość podziwiania przepięknego Ogrodu Botanicznego, w którym znajduje się wiele cennych użytkowych gatunków roślin, niegdyś szeroko stosowanych na Podlasiu i w regionie Puszczy Białowieskiej. Dziś powraca się do ich wykorzystywania. Przykładem jest bardzo cenna roślina o nazwie starodub łąkowy, której korzenie dawniej służyły za panaceum na wszystkie choroby.

W trakcie pobytu w tym urokliwym miejscu odbyły się dwa zajęcia edukacyjne. W trakcie pierwszych warsztatów uczestnicy komponowali wg swojego gustu esencje do nalewek zdrowotnych. Natomiast podczas drugich warsztatów przygotowywali własne mieszanki ziołowe, bazując na naturalnych składnikach roślinnych. Sporządzali ziołowe herbaty o różnym działaniu. Warsztaty te poprzedziła merytoryczna opowieść pracownika Ośrodka Edukacji Przyrodniczej w Korycinach na temat każdej rośliny, której susz, owoce lub korzenie były zaproponowane do użycia podczas zajęć.

Zwiedzając to wyjątkowe miejsce na każdym kroku mogliśmy zobaczyć, dotknąć, powąchać czy posmakować ziół jak również poznać drewnianą architekturę Podlasia.

Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy, było Muzeum Rolnictwa im. Ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu. Muzeum znajduje się w zespole pałacowo-parkowym z połowy XIX wieku (dawna posiadłość rodziny Starzeńskich), odbudowanym ze zniszczeń wojennych w latach 1966-1969. Uczniowie zwiedzili wozownię, gdzie mogli obejrzeć zabytkowe pojazdy konne, ekspozycję "Początki mechanizacji rolnictwa" gdzie zostały zgromadzone maszyny i narzędzia rolnicze, gospodarstwa wiejskie i chaty chłopskie z XVIII i XIX w., a także ekspozycje młyńskie. W skansenie jest 9 chat, dwór ziemiański, 2 maneże (obudowa kieratów), 2 spichlerze dworskie (lamusy), kuźnia, bróg na siano, 4 stodoły, 3 obory, wiatrak typu koźlak, gajówka oraz spichlerze chłopskie. W 2010 roku skansen uzupełniły obiekty sakralne: kościół i dzwonnica zmiejscowości Boguty Pianki oraz wikarówka z Kuleszy Kościelnych. W trakcie zwiedzania przewodnik opowiadał o historii budynków i ekspozycjach znajdujących się na terenie Muzeum.

Jednym z najciekawszych obiektów zwiedzania okazało się pierwsze w Polsce Muzeum Pisanki, w którego zbiorach znajdują się przepiękne, wykonane różnymi technikami pisanki ze wszystkich zakątków świata. Powstało ono dzięki darowi prof. Ireny Stasiewicz-Jasiukowej, która przekazała kolekcję ponad 1000 pisanek. Pochodzą one z Polski, Białorusi, Ukrainy, Rosji, Czech, Moraw, a także z Chin, Japonii i Kenii. Wykonane są różnymi technikami – „pisane” woskiem, malowane, oklejane kolorowym papierem, rdzeniem sitowia i kolorową włóczką, kawałkami materiału, perełkami i cekinami, nawet makiem i ziarenkami ryżu.

Mieliśmy również okazję zwiedzić od środka pałac, w którym miejsce szczególne zajmuje ekspozycja wnętrz w XIX-wiecznych prezentująca gabinet hrabiego, jadalnię i sypialnię hrabiny. Okazałe XIX-wieczne meble, wiszące na ścianach obrazy, trofea myśliwskie, pokaźna biblioteka oraz portrety antenatów, wskazują na zasiedziałość rodu właścicieli pałacu.

Ostatnim punktem było zwiedzanie działu nazwanego Muzeum Weterynarii. Oprócz narzędzi chirurgicznych (np. końskich rozmiarów strzykawek), sprzętów diagnostycznych i laboratoryjnych, kolekcji podków, ciekawie prezentuje się gablota z tym, co weterynarze wydobywają np. z krowich żołądków. Poza monetami (zdarzają się nawet antyczne numizmaty!) zdumienie budzą powstające w zwierzęcych trzewiach kamienie, a zwłaszcza bezoary – zbite kule wielkości orzechów włoskich powstałe z włosów i sierści zlizywanej przez krowy w okresie linienia

W ostatnim dniu już w drodze powrotnej odwiedziliśmy Browar Rzemieślniczy BroVca w Cecelach niedaleko Siemiatycz. Mały browar o tradycyjnych metodach warzenia piwa. W browarze tym używa się droższych surowców do produkcji piwa i stosuje odmienne technologie, co ma na celu uzyskanie intensywnego aromatu i smaku oraz często wyższej goryczki od poziomu goryczki piw masowo dostępnych.

Opiekunem uczniów podczas wyjazdu była Pani Ewa Wołowiec – nauczyciel bibliotekarz.

 

GALERIA ZDJĘĆ

Tekst: E. Wołowiec

Opublikowano: 16 września 2021 12:55

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 770

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl