Zakup urządzenia umożliwiającego naukę najnowszej technologii sporządzania potraw

W ramach realizowanego w Naszej Szkole projektu „Świętokrzyskie ZSCKR kształcą nowocześnie i adekwatnie do aktualnych wyzwań” zakupiony został do pracowni żywienia piec konwekcyjno – parowy, który umożliwi naszej młodzieży kształcącej się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dostęp do najnowszej technologii sporządzania potraw.
Obecnie piece takie stanowią podstawowe wyposażenie zakładów gastronomicznych, zapewniają bowiem przygotowywanie potraw na najwyższym poziomie kulinarnym. W urządzeniach tych możemy gotować, piec, smażyć. Ta wszechstronność zastosowania pieców konwekcyjno-parowych, powoduje, że cieszą się one coraz większą popularnością w branży gastronomicznej.
Najistotniejszą zaletą pieców konwekcyjno-parowych jest możliwość przygotowania wielu potraw jednocześnie, w krótkim czasie, co istotnie wpływa na wydajność i szybkość pracy personelu przygotowującego posiłki. Piec ten umożliwia przyrządzanie potraw charakteryzujących się zdrowymi wartościami odżywczymi, poprzez m.in. beztłuszczowe smażenie lub pieczenie na parze. Przed wprowadzeniem zdalnego nauczania udało się w ramach zajęć praktycznych z technologii gastronomicznej wypróbować i sprawdzić zalety nowo zamontowanego pieca. Na zamieszczonych zdjęciach uczniowie klasy II i III Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczyciela zawodu Sławomira Sztaby testują możliwości zamontowanego urządzenia.
Tekst: Sławomir Sztaba
Opublikowano: 12 listopada 2020 20:39
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 916