Udział w konferencji "Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenia"

uczniowie podczas prelekcji

W dniu 11 kwietnia 2025 r. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, był organizatorem konferencji na temat "Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenia". W konferencji uczestniczyli pracownicy uczelni, producenci rolni oraz zaproszona młodzież szkół rolniczych. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III TŻiUG Wiktoria Frelian i Juszczyk Szczepan, opiekę sprawował nauczyciel zawodu Sztaba Sławomir. Pierwsza część konferencji poświęcona była bakteriom środowiskowym w technologii przetwórstwa rolno-spożywczego. Prelegentami byli dr Beata Bartodziejska i prof.dr hab. Zbigniew Dolatowski. W bardzo przystępny i sugestywny sposób przybliżyli sposób wykorzystania bakterii środowiskowych, nie tylko w przetwórstwie, ale również w uprawie roślin i hodowli zwierząt. W dyskusji zabierali głos producenci rolni, którzy w praktyce z dużym powodzeniem stosują te bakterie w produkcji rolniczej. Druga część konferencji poświęcona była innowacyjnym metodom ochrony roślin z prezentacją opryskiwacza olejowego. Tego typu konferencje pokazują jak ścisła jest współpraca uczelni z producentami branży rolno – spożywczej i jakie są wymierne korzyści z takiej współpracy.

 

Tekst i foto: S. Sztaba

Opublikowano: 14 kwietnia 2025 20:50

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 75

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl