Udział w warsztatach organizowanych przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Dnia 27 kwietnia 2023 roku uczniowie Technikum z klas II i III kształcący się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Tematem warsztatów była kuchnia molekularna oraz żywność liofilizowana.
Kuchnia molekularna to połączenie wiedzy z fizyki, chemii i gastronomii w jednym garnku. Wymaga ona niezwykłej precyzji, ponieważ czasem różnica grama potrafi zniweczyć cały nasz wysiłek.
Kolejnym tematem warsztatów była liofilizacja żywności, która jest stosunkowo nową metodą utrwalania. Polega na zamianie wody w produkcie ze stanu stałego bezpośrednio w stan pary. Aby osiągnąć to wykorzystuje się naturalne metody suszenia poprzez mrożenie.
Uczniowie pod okiem wykwalifikowanych pracowników Uniwersytetu mieli możliwość samodzielnie przygotować molekularny malinowy kawior oraz skosztować liofilizowanych cukierków.
Kolejnym punktem wycieczki był spacer po Rynku Głównym w Krakowie, podczas którego uczniowie zobaczyli Kościół Mariacki z wieżą widokową , Sukiennice ze sklepikami, Wieżę Ratuszową oraz pomnik Adama Mickiewicza. Pobyt na Rynku Głównym umilony został muzycznym symbolem Krakowa, czyli hejnałem mariackim, który odgrywany jest z jednej z wież Kościoła Mariackiego.
Opiekę nad uczniami podczas wyjazdu sprawowały Justyna Sojka i Ewa Wołowiec.
Opublikowano: 01 maja 2023 06:32
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 165