Warsztaty kulinarne pn. "Dynia na talerzu"

Bez tego pękatego warzywa nie wyobrażamy sobie jesieni. Jeszcze niedawno nie kojarzyliśmy dyni z wykwintną kuchnią. Od paru lat stała się uniwersalnym warzywem o wszechstronnym wykorzystaniu w przygotowywaniu potraw. Dynia to również nieocenione źródło witamin i związków mineralnych, a jej działanie lecznicze znane jest od bardzo dawna. Stąd narodził się pomysł na organizację warsztatów kulinarnych dla młodzieży pn. „Dynia na talerzu”, które są jednym z działań w ramach projektu „Czas na wieś” dofinansowanego z programu Działaj Lokalnie w powiecie staszowskim.
Warsztaty przeprowadzili nauczycieli zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych – p. Maria Lipiec i p. Sławomir Sztaba. Młodzież z dyni Hokkaido przygotowała zupę krem, racuchy, naleśniki z musem dyniowym oraz deser krem a nawet pierogi z farszem dyniowym.
Największą frajdą była degustacja przygotowanych potraw, które swoim smakiem i oryginalnością potrafiły zaskoczyć młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Galeria zdjęć ↓
Tekst: S. Sztaba
Foto: J. Godzwon
______________________________
Działaj Lokalnie to program Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii i sieć ośrodków Działaj Lokalnie-w powiecie staszowskim Fundacja FARMa. Stałymi partnerami programu są gmina: Łubnice, Rytwiany, miasto i gmina Szydłów, Miasto i Gmina Staszów, Miasto i Gmina Połaniec, gmina Bogoria, Starostwo Powiatowe w Staszowie, Nadleśnictwo Staszów, Grupa Azoty Siarkopol SA w Grzybowie, ArkonDesing, VARMIL Rytwiany.
Patronami medialnymi przedsięwzięcia byli: Radio Leliwa, Radio Kielce, Echo Dnia, Tygodnik Nadwiślański.
Opublikowano: 16 października 2022 16:18
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 874