Podziękowanie dla ZSCKR w Sichowie Dużym od Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie za udział w ogólnopolskim konkursie-promującym ideę "Zero Food Waste"

Jest nam niezmiernie miło, że zostaliśmy tak docenieni. Nie ukrywamy, że jest to duże wyróżnienie dla naszej szkoły. Cieszymy się, że mamy tak zdolnych uczniów. Poniżej tekst podziękowania:
A oto co o szkole i konkursie powiedziały uczennice, które zdobyły I miejsce:
„ZSCKR w Sichowie Dużym to szkoła, która pozwala mi na rozwiniecie swoich pasji związanych z gotowaniem, żywieniem, poznawaniem i tworzeniem nowych dań. Po trzech latach nauki wiem, już, że technikum daje ogromne możliwości, które na pewno pomogą nam w przyszłości. Dowodem na to jest choćby wielkie zaangażowanie uczniów w uczestnictwo w działaniach ponadprogramowych - ja również jestem taką osobą. Jest wiele konkursów, w których chętnie biorę udział. Ostatni z nich, w którym zajęłam pierwsze miejsce, nie tylko utwierdził mnie w takim przekonaniu, ale przede wszystkim pozwolił mi na wykonanie czegoś zgodnie z ideą, którą staram się jak najczęściej wprowadzać. Uważam, że wykorzystywanie resztek jest w obecnych czasach bardzo ważne.”
Ewa Chyla, uczennica III klasy technikum żywienia i gastronomii
„Wybierając szkołę średnią, brałam pod uwagę przede wszystkim oferowane kierunki i ich zgodność z moimi zainteresowaniami. Zdecydowałam się̨ na technikum żywienia i usług gastronomicznych w Sichowie Dużym i uważam, że była to najlepsza decyzja, ponieważ̇ szkoła pomaga mi w realizacji marzeń́ oraz dążenia do celu. Szczególnie ważne i ubogacające są dla mnie zajęcia praktyczne. Dzięki nim uczę̨ się̨ przygotowywania i dekoracji dań, układania i oceny potraw, współpracy w zespole oraz przechowywania i utrwalania żywności. Celem nadrzędnym całego toku nauczania jest przygotowanie do egzaminów i w dalszej perspektywie odnalezienie się na rynku pracy. Jak widać, nauka w tej szkole przynosi ponadprogramowe efekty. Chcąc sprawdzić́ swoje umiejętności, wzięłam udział w konkursie pt. ,,Zero food waste - nie marnuję żywności.'' Do udziału skłoniła mnie Pani nauczycielka od zajęć́ praktycznych, która przedstawiła mi dokładne informacje i wyjaśniła, na czym polega konkurs. Zgodziłam się̨ bez zastanowienia, ponieważ̇ idea wpisywała się w mój sposób myślenia o żywieniu. Obawiałam się̨ ostatecznych wyników. Nie byłam pewna, czy się̨ uda. Z wielką radością zajęłam 1 miejsce razem z koleżanką̨. Decyzja o wyborze tej szkoły była jedną z najlepszych, jakie podjęłam w życiu. Wygrana w konkursie, różnorodne możliwości rozwijania i sprawdzania swojej wiedzy, rozwój w przyjaznej grupie rówieśniczej - wszystko to utwierdza mnie w przekonaniu, że z nadzieją mogę spoglądać w przyszłość.”
Wiktoria Bęben, uczennica III klasy technikum żywienia i gastronomii
Sukces dziewcząt został również zauważony przez Echo Dnia:
Zwyciężczyniom jeszcze raz serdecznie gratulujemy i zachęcamy
wszystkich do brania udziału w konkursach. Jak widać, warto!!!
Tekst: M. Lipiec
Opublikowano: 11 kwietnia 2021 10:04
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 605