I miejsce dla naszych uczennic w Ogólnopolskim Konkursie „Zero food waste – nie marnuję żywności”!

Konkurs pt. „Zero food waste – nie marnuję żywności” zachęcał do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w lodówkach, spiżarniach lub często po prostu jest wyrzucana. Inicjatywa przetwarzania i maksymalnego wykorzystywania „resztek” staje się jest coraz bliższa społeczeństwu, szczególnie teraz w dobie pandemii, kiedy mamy utrudniony dostęp do sklepów, bazarów. Ten czas skłonił nas do sporządzania tzw. ,,dań z odzysku’’. Organizatorem konkursu był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Wpłynęło ponad 250 przepisów z całego kraju. Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, osoby prywatne oraz uczniowie Szkół Gastronomicznych i Branżowych nadesłali swoje prace. Konkurs odbywał się w 5 kategoriach: zapiekanka, sałatka, słodko/słony, danie mięsne, danie jarskie.
W kategorii słodko/słony I miejsce i nagrodę ufundowaną przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” w wysokości 500 zł otrzymały Ewa Chyla i Wiktoria Bęben - uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym za „Wegańską bezę z wody z ciecierzycy, przełożona konfiturą z gniazd nasiennych, posypana pudrem buraczanym”. Opiekunem uczennic była pani Maria Lipiec-nauczyciel przedmiotów zawodowych.
W kategorii dania jarskie wyróżnienie otrzymała Klaudia Sadowa- uczennica klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym za „Kotlety z czerstwego pieczywa". Nagrodą była książka ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Opiekunem uczennicy był pan Sławomir Sztaba - nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Jury z dużym zadowoleniem podkreśliło ogromne zainteresowanie konkursem i dlatego tak trudno było wyłonić zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Konkurs pokazał, że idea zero food waste jest uczniom bardzo bliska, jak również problem marnowania żywności na świecie.
Serdecznie gratulujemy uczennicom tak wielkiego sukcesu!
Tekst: M. Lipiec
Opublikowano: 01 kwietnia 2021 14:29
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 776