I miejsce dla naszych uczennic w Ogólnopolskim Konkursie „Zero food waste – nie marnuję żywności”!


Konkurs pt.  „Zero food waste – nie marnuję żywności” zachęcał  do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w lodówkach, spiżarniach lub często po prostu jest wyrzucana. Inicjatywa przetwarzania i maksymalnego wykorzystywania „resztek”  staje się jest coraz  bliższa społeczeństwu, szczególnie teraz w dobie pandemii, kiedy mamy utrudniony dostęp do sklepów, bazarów. Ten czas skłonił nas do  sporządzania  tzw. ,,dań z odzysku’’. Organizatorem konkursu był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa  Wsi w Warszawie. Wpłynęło ponad 250 przepisów z całego kraju. Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, osoby prywatne oraz uczniowie Szkół Gastronomicznych i Branżowych nadesłali swoje prace. Konkurs odbywał się w 5 kategoriach: zapiekanka, sałatka, słodko/słony, danie mięsne, danie jarskie.

W kategorii słodko/słony I miejsce  i nagrodę ufundowaną przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” w wysokości 500 zł  otrzymały Ewa Chyla i Wiktoria Bęben - uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym za „Wegańską bezę  z wody z ciecierzycy, przełożona konfiturą z gniazd nasiennych, posypana pudrem buraczanym”. Opiekunem uczennic była pani Maria Lipiec-nauczyciel przedmiotów zawodowych.

W kategorii dania jarskie wyróżnienie otrzymała Klaudia Sadowa- uczennica klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym za „Kotlety z czerstwego pieczywa". Nagrodą była książka  ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Opiekunem uczennicy był pan Sławomir Sztaba - nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Jury z dużym zadowoleniem podkreśliło ogromne zainteresowanie konkursem i dlatego tak trudno było wyłonić zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Konkurs pokazał, że idea zero food waste jest uczniom bardzo bliska, jak również problem marnowania żywności na świecie.

Serdecznie gratulujemy uczennicom tak wielkiego sukcesu!

 

Tekst: M. Lipiec

Opublikowano: 01 kwietnia 2021 14:29

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 776

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl