„Trzecie życie kurczaka”, czyli jak klasa II TŻiUG przygotowała galantynę drobiową, która była świetnym daniem podsumowującym okres karnawału

„Trzecie życie kurczaka”, czyli jak klasa II TŻiUG przygotowała galantynę drobiową, która była świetnym daniem podsumowującym okres karnawału.
Usuwanie kości z kurczaka to luzowanie, umiejętność której nie można nauczyć się bez wskazówek i podpatrywania nauczyciela prowadzącego. Przygotowanie nadzienia „polskiego" to nie mniej ważna czynność, podczas sporządzania tej potrawy.
Spinanie kurczaka nitką „metodą angielską" wymaga cierpliwości i fachowości, dlatego wykonywały je dziewczyny.
Najmilszą częścią zajęć to pieczenie, dzielenie i konsumpcja. Mając do dyspozycji piec konwekcyjno - parowy, nie ma możliwości żeby "kurczak nie był zadowolony" 😊
Zapraszamy do obejrzenia filmu przygotowanego przez Dominikę Dyrdułę:
Tekst: S. Sztaba
Opublikowano: 15 lutego 2021 12:47
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 561