Warsztaty ,,Odżywiaj się zdrowo - będziesz myślał wystrzałowo” dla uczniów z Ruszczy

5 marca 2020 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej ,,Odżywiaj się zdrowo - będziesz myślał wystrzałowo". Projekt jest realizowany w klasie siódmej w Zespole Placówek Oświatowych w Ruszczy.

Nasi goście wraz z uczniami IV i II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, pod okiem nauczyciela zawodu p. Marii Lipiec przygotowali zgodnie z tematyka zajęć - odżywczą i zdrową zupę z dyni, kulki z kaszy jaglanej, drożdżowe bułeczki oraz lody na bazie jabłek. Podczas warsztatów uczniowie mieli niepowtarzalną okazję zgłębiania tajników profesji kucharza.

Ponadto uczestnicy wysłuchali prezentacji multimedialnej na temat zdrowego odżywiania przedstawionej przez uczniów wraz z panią Justyną Sojką. Mamy nadzieję że od tej pory będą pamiętać o znaczącej roli drugiego śniadania oraz o tym, co powinno znaleźć się na talerzu nie tylko po to by było kolorowo ale również bardzo zdrowo. Na koniec warsztatów uczniowie wraz z nauczycielami uczestniczyli w degustacji własnoręcznie wykonanych potraw w nowej  pracowni, która jest urządzona na wzór restauracji. Szefem, który czuwał nad prawidłową organizacją pracy na kuchni był Jakub Wojdan wraz z Kamilem Falasąm- uczniowie kl. IV TŻiUG. W warsztatach pomagali również: Wiktoria Bęben, Ewa Chyla, Wiktoria Wilk, Patryk Klimczak - uczniowie klasy II TŻiUG.

GALERIA ZDJĘĆ

Tekst J. Sojka

Opublikowano: 11 marca 2020 10:00

Kategoria: Aktualności

Załączniki:

warsztaty_kulinarne_zdjecia.pdf [13.85 MB]

Wyświetleń: 634

Wszelkie prawa zastrzeżone © ZESPÓŁ SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym

Realizacja: Superszkolna.pl