Seminarium „Wyzwania przyszłości w żywieniu człowieka i agrotronice”

W dniu 13.12.2019 roku w ZSCKR w Sichowie Dużym odbyło się seminarium na temat „Wyzwania przyszłości w żywieniu człowieka i agrotronice”.
Było to ostatnie spotkanie zaplanowane w związku z realizacją projektu „ ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce”.
Uczestników spotkania powitała Pani wice prezes Fundacji Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu oraz dyrektor ZSCKR w Sichowie Dużym Piotr Mazur.
Kierownik realizowanego w naszej szkole projektu, Pan Piotr Korpysz podsumował projekt, a w szczególności przypomniał cele projektu, źródła finansowania oraz zrealizowane zadania.
W projekcie uczestniczyło 40 uczniów, którzy uczestniczyli w następujących działaniach:
- -zajęcia zwiększające kompetencje kluczowe uczniów ( zajęcia dodatkowe z matematyki, przedsiębiorczości, języka angielskiego i francuskiego oraz zajęcia z psychologiem)
- wyjazdy edukacyjne uczniów
- płatne praktyki w przedsiębiorstwach dla 50% uczniów biorących udział w projekcie
- bezpłatne kursy, które wzbogaciły umiejętności zawodowe uczniów : kurs operatora wózków widłowych, spawania elektrycznego i gazowego, operatora koparko- ładowarki a także kursy carvingu, profesjonalnej obsługi konsumenta I i II stopnia i kurs baristyczny.
Uczniowie Technikum żywienia i obsługi konsumenta odbyli bezpłatny kurs prawa jazdy kategorii B.
W drugiej części seminarium zaproszeni gości i uczniowie wysłuchali wykładu prezentowanego przez dr inż. Mirosława Zagórdy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie n.t. „Wyzwania przyszłości w agrotronice” oraz Pani dr Ewy Zaczek- Kucharskiej z Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach n.t.” Wyzwania przyszłości w żywieniu człowieka”.
Tekst: E. Sztaba
Opublikowano: 17 grudnia 2019 12:06
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 1606