Realizacja projektu „ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce”

W naszej szkole trwa realizacja projektu „ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce”.
W miesiącach od lutego do czerwca b.r. szkolnego zrealizowano i zaplanowano następujące działania w ramach realizacji projektu:
- uczniowie Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki uczestniczyli w 128 godzinnym kursie spawania elektrycznego i gazowego
- uczniowie TŻiUG uczestniczyli w 40 godzinnym kursie profesjonalnej obsługi konsumenta II stopnia w gastronomii
- do pracowni obsługi konsumenta zakupiono profesjonalny, ciśnieniowy ekspres do kawy, zastawę do herbaty, bieliznę stołową, tablety do obsługi konsumenta z komputerowym terminalem dotykowym i oprogramowaniem
- do pracowni agrotroniki zakupiono zestaw komputerowy
- w miesiącu maj i czerwiec odbędą się szkolenia dla uczniów z obsługi programu komputerowego GastroPos wykorzystywanego w gastronomii, oraz z obsługi programu QGIS wykorzystywanego w agrotronice
19 marca 2019 roku odbyło się kolejne cykliczne spotkanie zaplanowane w ramach realizacji projektu. W spotkaniu uczestniczył kierownik projektu Pan Piotr Korzysz - pracownik Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu, dyrektor ZSCKR w Sichowie Dużym Pan Piotr Mazur, uczniowie - uczestnicy projektu, przedstawiciele organizacji i przedsiębiorców.
Temat spotkania „ Możliwości dla absolwentów ZSCKR w Sichowie Dużym po ukończeniu szkoły - i co dalej?”
W trakcie spotkania Pan Piotr Korpyszu przedstawił stan realizacji projektu pt. „ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce”.
Barbara Zamożniewicz, ekspert ds. młodzieży zainicjowała dyskusję i pracę własną uczniów na temat "Co po szkole? Opracowywanie wizji swojej przyszłości przez młodzież".
Uczniowie uczestnicy projektu podzielili się dotychczasowymi doświadczeniami z udziału w projekcie.
Tekst: E. Sztaba
Opublikowano: 22 maja 2019 12:23
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 1026