Warsztaty kulinarne

We współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolniczego w Kielcach, w dniu 21.11.2018 w Naszej Szkole odbyły się warsztaty kulinarne w których wzięli udział uczniowie klasy II i III kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Prowadzili je szefowie kuchni zrzeszeni w Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, panowie Łukasz Jończyk, Michał Musiał, Kamil Piwowarczyk. Młodzież pod czujnym okiem mistrzów sztuki kulinarnej poznawała nowe trendy w sporządzaniu potraw, między innymi technikę sous-vide oraz przygotowywanie sosów metodą demi glace. Wspólna praca trwała 3 godziny i w tym czasie powstały potrawy, których nie powstydziła by się żadna restauracja. Zakończenie warsztatów to wspólna degustacja potraw i była to niezapomniana symfonia smaków. Opiekunami młodzieży w trakcie trwania zajęć byli nauczyciele zawodu Maria Lipiec i Sławomir Sztaba.
Tekst: S. Sztaba
Opublikowano: 06 grudnia 2018 11:13
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 797