Obsługa uroczystości w KP PSP w Staszowie

Dnia 26 maja 2017 r. w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Staszowie odbyła się szczególna uroczystość związana z obchodami 25-lecia PSP, połączona z Dniem Strażaka oraz wręczeniem sztandaru. Uczniowie Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli zaszczyt obsługiwać tą uroczystość od strony kulinarnej. To już druga nasza wizyta u strażaków. Uczniowie naszej Szkoły pod kierunkiem nauczycieli zawodu Marii Lipiec i Sławomira Sztaba przygotowali potrawy do degustacji oraz zapewnili profesjonalną obsługę kelnerską podczas całej imprezy. Wśród potraw na stole znalazły się: koktajle z owoców morza, drób faszerowany, jaskółcze gniazda, śliwki faszerowane, galantyny, rolady serowe. Pięknie nakryte stoły dopełniła dekoracja z owoców i warzyw w formie carvingu wykonana przez uczennicę klasy I Emilię Górnicz. Dużą niespodzianką dla strażaków był wyrzeźbiony w melonie strażak, nazwa straży oraz nietypowy bukiet wykonany z warzyw. Pod adresem naszej szkoły padło wiele ciepłych słów i podziękowań od funkcjonariuszy, pracowników komendy, przedstawicieli władz samorządowych oraz służb mundurowych za bardzo smaczne jedzenie i profesjonalne przygotowanie uczniów do wykonywania zawodu. Wszystkie przeznaczone do degustacji potrawy zostały wykonane przez naszych uczniów podczas zajęć praktycznych w nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej w szkole. W obsłudze i przygotowaniu potraw brali udział: Natalia Jakubik, Radosław Jędryka, Izabela Kaczmarczyk - uczniowie klasy III oraz Emilia Górnicz, Jakub Wojdan - uczniowie klasy I. Naszym fotografem była uczennica klasy I Paulina Czechowska.
Tekst: M. Lipiec
Opublikowano: 30 maja 2017 08:03
Kategoria: Aktualności
Wyświetleń: 1874