Aktualności

23 listopada 2020 20:17 | Aktualności

Dni Chleba w naszej szkole

Wiele zaplanowanych wydarzeń mających się odbyć w Naszej Szkole, nie mogło być zrealizowanych ze względu na zdalne nauczanie. Jedną z takich imprez zaplanowanych na miesiąc listopad były „Dni chleba wypiekanego na zakwasie”. Inspiracją do tego wydarzenia jest fakt, że w Polsce i na całym świecie spożycie chleba maleje na rzecz masowo wytwarzanych przez rynkowych gigantów ,,chlebów chrupkich” przez wielbicieli prawdziwego chleba zwanych po prostu „deskami”. Wspierając się naukową wiedzą stwierdzamy, że najzdrowszy jest dla człowieka chleb na zakwasie, wypiekany zgodnie z wielowiekową tradycją. Taki chleb w opinii żywieniowców i dietetyków jest sprzymierzeńcem zdrowej i smukłej sylwetki. Żeby odtworzyć zapomniane przez wielu smaki takiego pieczywa, uczniowie klas żywieniowych w ramach zajęć praktycznych chcieli upiec taki chleb i poczęstować nim całą społeczność Szkolną. Przewidziany był również krótki instruktaż dla chętnych jak szybko można w warunkach domowych taki chleb upiec. Czy taka piękna idea mogła upaść?

Uczniowie klas II i III Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych postanowili w domu sprawdzić przepis na taki chleb, który załączamy, bo jest prosty i jak widać sprawdzony. Zachęcamy wszystkich do skorzystania z niego.

 

 opiekun merytoryczny

 Sławomir Sztaba

 

 

Przeczytano: 219 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia:

Stopka