Aktualności

17 grudnia 2019 12:06 | Aktualności

Seminarium „Wyzwania przyszłości w żywieniu człowieka i agrotronice”

W dniu 13.12.2019 roku w ZSCKR w Sichowie Dużym odbyło się seminarium na temat „Wyzwania przyszłości w żywieniu człowieka i agrotronice”.

Było to ostatnie spotkanie zaplanowane w związku z realizacją projektu „ ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce”.

Uczestników spotkania powitała Pani wice prezes Fundacji Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu oraz dyrektor ZSCKR w Sichowie Dużym Piotr Mazur.

Kierownik realizowanego  w  naszej szkole projektu, Pan Piotr Korpysz podsumował projekt, a w szczególności przypomniał cele projektu, źródła finansowania oraz zrealizowane zadania.

W projekcie uczestniczyło 40 uczniów, którzy uczestniczyli w następujących działaniach:

  • -zajęcia zwiększające kompetencje kluczowe uczniów ( zajęcia dodatkowe z matematyki, przedsiębiorczości, języka angielskiego i francuskiego oraz zajęcia z psychologiem)
  • wyjazdy edukacyjne uczniów
  • płatne praktyki w przedsiębiorstwach dla 50% uczniów biorących udział w projekcie
  • bezpłatne kursy, które wzbogaciły umiejętności zawodowe uczniów : kurs operatora wózków widłowych,   spawania elektrycznego i gazowego, operatora koparko- ładowarki a także kursy carvingu, profesjonalnej obsługi konsumenta I i II stopnia i kurs baristyczny.

 Uczniowie Technikum żywienia i obsługi konsumenta odbyli bezpłatny kurs prawa jazdy kategorii B.

W drugiej części seminarium zaproszeni gości i uczniowie wysłuchali wykładu prezentowanego przez dr inż. Mirosława Zagórdy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie n.t. „Wyzwania przyszłości w agrotronice” oraz Pani dr Ewy Zaczek- Kucharskiej z Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach n.t.” Wyzwania przyszłości w żywieniu człowieka”.

 

GALERIA ZDJĘĆ

 

Tekst: E. Sztaba

Przeczytano: 705 razy. Wydrukuj|Do góry

Stopka