Aktualności

27 listopada 2019 10:01 | Aktualności

Udział w Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie

W dniu 22 listopada 2019 roku 18 uczniów klas  II i IV uczestniczyło w Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie.

W kolejnej edycji targów pokazano „Pole do przepisu”, czyli gastronomię po krakowsku. Kraków łączy w sobie bogactwo smaków i różnorodności kulturalnej z naleciałościami historycznej Galicji, w której kuchnia scala smaki 5 kultur i różnych nacji. Mieszanka kuchni polskiej, ukraińskiej, z dużymi wpływami kuchni austriackiej, węgierskiej, żydowskiej daje ogromne pole do przeróżnych kulinarnych eksperymentów. W 2019 r. Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej. W związku z tym na zwiedzających czekało mnóstwo atrakcji i nowości zgodnie z hasłem przewodnim „Tradycja w natarciu”: krakowskie produkty lokalne w nowej odsłonie, wina z endemicznych odmian winorośli z różnych krajów, spotkania z blisko 350 wystawców oraz bogaty program merytoryczny.

Ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Krakowa jest przywracanie od zapomnienia lokalnych produktów takich jak głąbik krakowski, który jeszcze w latach 60 XX wieku gościł na krakowskich stołach w sałatkach lub po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu SLOWFOOD CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z krakowskimi szefami kuchni. Kolejnym etapem są zbiory. Na targach można było spróbować potraw na bazie głąbika. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, w winiarstwie obserwuje się identyczny mechanizm. Na ENOEXPO można było spotkać producentów z całego świata, którzy przygotowali specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje. Ponadto można było już zobaczyć  8 stoisk narodowych, polskie wina, piwa i alkohole rzemieślnicze.

Zwiedzający poszukują tu nowych produktów dla branży gastronomicznej i kontaktów biznesowych, ale także inspiracji do dalszego rozwoju działalności.

W trakcie Targów odbyła się Kuchnia Mistrzów —kulinarne show — arena spotkań ekspertów, gwiazd gastronomii, wybitnych kucharzy i fantastyczne pole do przepisu, popisu i podsumowań wraz ze znanymi Krakowskimi Kuchmistrzami m.in.: Rafał Targosz, Marcin Filipkiewicz, Adam Chrząstowski oraz zaproszonymi gośćmi z zagranicy, którzy zmierzyli się z naszymi lokalnymi przysmakami.

Opiekunami podczas wyjazdu były: Ewa Wołowiec – nauczyciel bibliotekarz  i Justyna Sojka – nauczyciel przedmiotów zawodowych.

 

GALERIA ZDJĘĆ

Tekst: E. Wołowiec

 

Przeczytano: 425 razy. Wydrukuj|Do góry

Stopka