Aktualności

15 listopada 2018 09:45 | Aktualności

Udział w Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie

W dniu 9 listopada 2018 roku uczniowie klas I, II i III uczących się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie. Targi te są prestiżową imprezą branżową o wieloletniej tradycji. W jednym miejscu i czasie prezentowana jest kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, pensjonatów, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni i innych punktów gastronomicznych. Są wyjątkową okazją do spotkania się przedstawicieli branży gastronomicznej i hotelarskiej. Łączą wielotematyczną formułę z wartościowym programem towarzyszącym Akademii wiedzy HORECA i ENOEXPO z precyzyjnie dobranymi gośćmi specjalnymi oraz kulinarnym show w ramach niepowtarzalnej Kuchni Mistrzów.

Jak co roku w listopadzie ponad 350 wystawców z całej Polski i zagranicy prezentuje w Krakowie kompleksowe wyposażenie dla hoteli i lokali gastronomicznych. Ważną częścią ekspozycji targowej jest żywność i napoje oraz największa w Polsce oferta wina z różnych stron świata. Targi odwiedza blisko 15 000 gości z całej Polski, a także ze Słowacji, Czech i Ukrainy związanych zawodowo z sektorem gastronomicznym, winiarskim i hotelarskim.

Zwiedzający poszukują tu nowych produktów dla branży gastronomicznej i kontaktów biznesowych, ale także inspiracji do dalszego rozwoju działalności. Spełnieniu tych celów sprzyjają tematyczne salony:

  • Salon Kawy i Herbaty
  • Salon Piwa Beer&More
  • Salon Słodkich Inspiracji
  • Strefa Prezentacji i Pokazów

W trakcie Targów odbyła się Kuchnia Mistrzów —kulinarne show z udziałem ekspertów oraz gwiazd gastronomii oraz Akademia Wiedzy HORECA — szkolenia, warsztaty i seminaria tematyczne.

W tym roku pokazana została Ameryka od kuchni. Znani kucharze zainspirowani amerykańskimi oryginalnymi produktami proponowali swoje autorskie dania, które pozwalały spojrzeć na tradycyjną i nowoczesną amerykańską sztukę kulinarną z polskiej perspektywy.

Nowością tej edycji była Strefa Barmana i Baristy BAR B-Q, w której odbywały się warsztaty barmańskie związane z koktajlami na bazie amerykańskiego Bourbonu. Najlepsi krakowscy barmani zaprezentowali techniki przygotowania, łączenia z potrawami oraz opowiadali historię amerykańskiego Bourbonu. Atutem Salonu jest jego kooperacja z Kuchnią Mistrzów – strefą kulinarną Targów, która co roku cieszy się dużym zainteresowaniem Szefów Kuchni.

Kolejnym ważnym tematem było pieczywo w gastronomii. BREADWAY to cykl prezentacji i warsztatów dla szefów kuchni, kucharzy i właścicieli lokali gastronomicznych przygotowany we współpracy z ekspertami z branży piekarniczej. Gościem specjalnym była Monika Walecka – fotografka, piekarka, właścicielka mikro piekarni Cała W Mące, w której wypiekane są rzemieślnicze chleby na zakwasie z naciskiem na użycie mąk pełnoprzemiałowych z pradawnych gatunków zbóż.

Opiekunami podczas wyjazdu były: Maria Lipiec – nauczyciel przedmiotów zawodowych i Ewa Wołowiec – nauczyciel bibliotekarz.

 GALERIA ZDJĘĆ

Tekst: M. Lipiec

 

 

 

Przeczytano: 457 razy. Wydrukuj|Do góry

Stopka